Menu
Vojdz
  • Domů
  • Cestování
  • Cestování
  • Dovolená
  • Dům a byt
  • Finance
  • Hobby
  • Internet
  • Služby
  • Výrobky
  • Zábava
Vojdz

Zařazujte fazole častěji do svého jídelníčku, neprohloupíte!

Posted on 7. 5. 20237. 5. 2023

Fazole obsahují velké množství zinku, podobně, jako např. červená čočka. Zinek, jak známo, podporuje libido a jsou známy případy, kdy byly fazole zakázanou potravinou v ženských klášterech. Dnes lidem nikdo fazole nezakazuje, ovšem do jídelníčku je lidé zařazují spíš výjimečně.
žíhané fazole
Kromě zinku, který je zásadním prvkem pro správou funkci pohlavních orgánů a pro tvorbu spermií, jsou fazole bohaté na mangan, selen, měď, železo, vápník, hořčík, fosfor, síru, chrom, kobalt, kadmium. Červené fazole vynikají vysokým obsahem betakarotenu, vitamínem E a vitamíny skupiny B. Fazole mají tvar ledviny, což není náhoda, neboť právě ledvinám výrazně prospívají. Podobnost plodů tělesným orgánům není u fazolí výjimečná, např. vlašské ořechy, které jsou vynikající živinou pro mozek, také jako mozek vypadají.
fazolové lusky

Spolu s obilovinou tvoří komplexní bílkovinu

Fazole jsou bohatým zdrojem bílkovin a spolu s obilovinami tvoří komplexní bílkovinu, ve které jsou zastoupeny všechny esenciální aminokyseliny. Fazole, stejně jako všechny ostatní luštěniny, jsou v kombinaci s obilovinou plnohodnotnou náhradou masa.
Z fazolí můžeme připravit velmi chutné a výborné polévky, pomazánky, omáčky, je možné je zapékat, sterilovat a nakládat. Pouze se nedoporučují fazole konzumovat s živočišnou bílkovinou, neboť se pokrm stává velmi těžce stravitelným. Raději si odpusťte fazole s vejcem nebo se slaninou či masem a jezte je v co nejjednodušší podobě.
zelené fazole

Jednoduchý recept na fazolovou pomazánku

Příkladem jednoduchého receptu rychlé a přitom chutné a výživné pomazánky z fazolí je např. tento:
250 gramů uvařených červených fazolí rozmixujeme ponorným mixérem (nebo ve stolním mixéru), přidáme hrst nakrájeného pórku, jednu malou cibuli, prolisovaný stroužek česneku, lžíci citronové šťávy, 3 lžíce olivového oleje a 2 rajčata pro zjemnění chuti. Můžeme přidat i malé množství droždí. Pomazánku rozmixujeme opět mixérem a dochutíme solí. Podáváme s kváskovým chlebem, nebo s jiným pečivem, podle chuti.

4.5/5 - (2 votes)

Nejnovější příspěvky

  • Pes pro všechny
  • Chtějte to, na co se můžete spolehnout
  • Nepřátelské houby
  • Plátěné tašky pro všechny příležitosti
  • Okolí Krumlova
©2025 Vojdz | WordPress Theme by Superb WordPress Themes
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Souhlasím